Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Запеканки»Запеканка с Арпа Фиде на фурна

Запеканка с Арпа Фиде на фурна

Невена Блажева ИвановаНевена Блажева Иванова
Помощник Готвач
2012k7302k1
Запеканка с Арпа Фиде на фурна
Снимка: Невена Блажева Иванова
3 / 5
23/02/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Готви се като всички останали запеканки, просто е някак по-вкусна"

Необходими Продукти

  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • тиквички - 1 бр.
  • патладжани - 1 бр. малък
  • чушки - 1 бр. червена
  • домати - 2 бр. пресни
  • моркови - 1 бр.
  • арпа фиде - 250 г
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • захар - 1 щипка
  • зехтин - 3 с.л. за задушаване
  • риган
  • босилек
  • мащерка - на вкус
  • кашкавал - 200 г пушен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът и чесънът се наситняват. Останалите зеленчуци се нарязват на малки кубчета, като патладжанът се обелва и престоява 20 минути със сол, за да се отстрани горчивият му сок. Морковът се настъргва на едро ренде или се реже с помощта на белачка на тънки люспи.

Арпа фидето се сварява във вряща подсолена вода.

Зехтинът се загрява в голям тиган и се задушават лукът и чесънът.

Добавят се тиквичките, морковът, патладжанът и чушката и се пържи, като се бърка често.

Слага се нарязания на кубчета един домат, поръсва се с щипката захар и се готви всичко на тих огън още 10 мин. Овкусява се със сол и пипер.

Сварененото фиде се отцежда, като се оставя и малко от течността. Добавя се към зеленчуците и се разбърква. Добавят се и подправките.

Всичко се изсипва в тавичка и се заравнява. Върху запеканката се подрежда другият домат нарязан на тънки шайби. Поръсва се обилно с настъргания пушен кашкавал, поръсва се с червен пипер и се слага да се запече за 30 мин.

Поднася се с прясната мащерка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Искам да я сготвя
15.01.2022 21:00