Начин на приготвяне
Ципурата за рецептата се почиства, измива се и се подсушава с кухненска хартия. Посолява се и се намазва със зехтин и лимонов сок. Така се оставя за около час, за да поеме от ароматите и да стане още по-вкусна и крехка.
Преди да се сложи да се пече рибата на плочата, се правят малки прорези върху кожата и, а вътре в корема се слагат резенчета лимон, пресни стръкове естрагон и магданоз. Пече се до златисто на загрята плоча, като внимаваме да не загори.
Сосът се приготвя, като в сгорещен зехтин се задушат нарязаният на дребно стар и пресен лук. След като омекнат, се прибавят нарязаните на дребно домати.
Добавя се сол на вкус, разбърква се периодично, докато се посгъсти. Когато сосът за рибата, е почти готов, се прибавят каперсите и нарязаният пресен босилек.
Печената ципура се сервира още топла с така приготвения сос.
Насладете се на неустоима ципура на плоча със сос от домати и каперси!