Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Мек домашен хляб

Мек домашен хляб

Мек домашен хляб
Снимка: Дони Ники
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
2 бр.
"Домашно приготвеният хляб носи своя аромат из цялата кухня..."

Необходими Продукти

  • мая жива - 1/2 кубче (21 г)
  • топла вода - 600 мл
  • брашно - 1 кг
  • сол - 1/2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кубчето мая се разтваря в топлата вода без да втасва и се добавя в предварително сложено брашно в дълбока купа. Разбърква се с лопатка или на ръка.

Оставя се на топло, покрито с фолио и кърпа, но не на течение, около час и половина.

Като удвои обема си, го изсипваме на набрашнения плот, леко омесваме за кратко и разделяме на две.

В две форми, намазани с олио, поставяме двете хлебчета. Оставяме покрити с кърпа за около 40 мин. докато удвоят обема си. Може и в тава с хартия, като така ще станат по-плоски.

Загряваме фурната на 250 градуса отдолу и отгоре без вентилатор, поставяме двете хлебчета едновременно и намаляваме температурата на 200 градуса.

Печем хлябовете около 35-40 мин. Като се извадят от фурната, се изваждат от формите, напръскват се отгоре със студена вода и се покриват с кърпа. Оставят се за 30 минути.

Мекият домашен хляб е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: