Начин на приготвяне
Кубчето мая се разтваря в топлата вода без да втасва и се добавя в предварително сложено брашно в дълбока купа. Разбърква се с лопатка или на ръка.
Оставя се на топло, покрито с фолио и кърпа, но не на течение, около час и половина.
Като удвои обема си, го изсипваме на набрашнения плот, леко омесваме за кратко и разделяме на две.
В две форми, намазани с олио, поставяме двете хлебчета. Оставяме покрити с кърпа за около 40 мин. докато удвоят обема си. Може и в тава с хартия, като така ще станат по-плоски.
Загряваме фурната на 250 градуса отдолу и отгоре без вентилатор, поставяме двете хлебчета едновременно и намаляваме температурата на 200 градуса.
Печем хлябовете около 35-40 мин. Като се извадят от фурната, се изваждат от формите, напръскват се отгоре със студена вода и се покриват с кърпа. Оставят се за 30 минути.
Мекият домашен хляб е готов.