Начин на приготвяне
Крушите могат да бъдат дребни, зимни, твърди и зелени, но най-добре е да са дивачки!
Измиват се и се почистват от дръжките.
Пълнят се в буркан, като се слага малко чесън, няколко скилидки, а ако обичате пикантно, като мен, и две, три люти чушки, стръкче магданоз и копър.
На буркан с вместимост 1000 мл се добавя лъжица с връх сол и се налива вода. Оставят се на слънце навън или на слънчев прозорец, докато променят цвета си.
Разклащат се всеки ден докато ферментират. Течността в буркана става мътна, но като приключи ферментацията и приберем бурканите, на хладно се избистря. В нашето семейство не се задържат дълго. Но ако желаете можете да ги запазите с консервант за туршии.
Ако не сте яли до сега туршия от джанки с чесън или от круши, а обичате да експериментирате в кухнята, сега е моментът, все още има зимни крушки и дивачки. Вкусно е! Само да допълня, не се затваря плътно докато ферментира. Слага се марля или хартия.
Туршия от диви круши е превъзходно мезе за ракия.