Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Пълнени патладжани»Ароматни патладжани с гъби Портобело

Ароматни патладжани с гъби Портобело

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Ароматни патладжани с гъби Портобело
Снимка: Ivelina
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
30 мин.
Порции
4
"При сервиране на апетитните пълнени патладжани поръсете с наситнен кориандър или магданоз и резенчета домати. Може да сервирате с ориз или хляб."

Необходими Продукти

  • патладжан - 2 бр. голям
  • червен пипер - 1 бр.
  • лук - 1 бр.
  • домати - 2 бр.
  • гъби - 200 г Портобело*
  • чесън - 3 скилидки
  • селъри - 1 стрък
  • мащерка - 2 с.л. по избор
  • зехтин - 3 с.л.
  • кашкавал - 120 г мек, царела или др.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Въпреки че е богат на хранителни вещества и с ниско съдържание на калории, патладжанът ще абсорбира много мазнина, ако не внимавате.

Обичайно е да видите рецепти, които препоръчват осоляване на патладжана преди готвене. Това е, за да се намали горчивината и да се втвърди плътта, така че да не абсорбира толкова много мазнина. Когато пържите, използвайте минимално количество масло.

Патладжаните се почистват, нарязват се на половинки и се издълбават отвътре с лъжица или нож, за да заприличат на лодка. Патладжанът веднага ще потъмнее чрез окисляване. Ако не ви харесва цвета, можете да изстискате лимон върху него, за да предотвратите потъмняването му.

Нанесете масло върху вътрешната част с четка. Рецептата препоръчва изпечените половинки да се пекат във фурна на 230 °C за 10-15 минути. Всъщност отнема повече време и бих препоръчал опцията за микровълнова фурна, която работи също толкова добре или може би дори по-добре. Необходими са 3-6 минути на висока мощност в микровълновата, за да станат лодките от патладжан меки.

*Ако не харесвате Портобело, можете да ги замените с други гъби като бели манатарки или гъби Шийтаке. Използвайте това, което можете да намерите, което изглежда добре или каквото предпочитате.

Обелете лука и го нарежете на ситно, запържете за 2 минути заедно със стръкчето целина и с 2-3 с.л. вода. След като лукът стане прозрачен, добавете издълбаната наситнена средна част на патладжана и я добавете. Запържете още 7 минути. Добавете нарязаните ситно гъби, домати, люта чушка, сол, черен пипер и подправка по избор.

От време на време разбърквайте гъбите и патладжана, докато започнат да покафеняват - около 10 минути. Когато всичко се задуши и свари, добавете наситнения чесън и магданоз.

Добавете нарязания мек кашкавал или моцарела на кубчета и разбъркайте. Ако ви остане от плънката, напълнете гъби портобело с нея.

Поставете сместа в патладжаненените лодки, добавете супена лъжица майонеза. Печете във фурната на 200 °C за 10 минути или сложете в микровълновата на висока степен за 5-6 минути.

При сервиране на апетитните пълнени патладжани поръсете с наситнен кориандър или магданоз и резенчета домати. Може да сервирате с ориз или хляб.

Насладете се на ароматни патладжани с гъби Портобело!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Апетитно изглеждат!
30.09.2022 08:39