Начин на приготвяне
Започнете с кюфтетата, измийте и сварете ориза в 1 ч.ч. вода. След като попие водата, премахнете от огъня и оставете да се охлади.
В охладения ориз прибавете каймата, яйцето, настъргания лук, чубрица и черен пипер на вкус и ако каймата предварително не е осолена, посолете на вкус. Омесете до еднородна смес и оформете кюфтета, средни по големина и оставете настрани.
В тенджера налейте олиото, прибавете нарязания на тънки колелца праз, нарязаните на ситно лук и морков, посолете и поставете на котлона да се запържи за кратко, до не напълно мек зеленчук.
Прибавете червения пипер и разбъркайте, добавете настърганите домати или доматен сок, дафиновия лист и зърната бахар.
Намалете котлона и след като закъкри, пуснете оваляните кюфтета в соса - във врящия зеленчук.
Долейте топла вода, да покрие кюфтетата, и оставете да къкри на слаб огън. Периодично разбърквайте сочната яхния, като бъркате между кюфтетата с лъжица, за да не ги обезформите и начупите.
Малко преди да свалите готовите кюфтета яхния, поръсете с черен пипер, чубрица и посолете на вкус.
Покрийте с капак празена яхния с кюфтета и оставете да се задушат подправките за около 10 минути преди сервиране.