Начин на приготвяне
Разтворете маята в леко затоплена вода, като прибавите и меда.
Оставете сместа да престои няколко минути, за да може маята да се активира.
През това време сложете пълнозърнестото брашно в купа.
Прибавете солта, разбъркайте и оформете кладенче.
Прибавете към брашното сместа с маята, леко затоплено прясното мляко, 1 яйце и олиото.
Разбъркайте с лъжица. Получава се гъсто лепкаво тесто.
Започнете да добавяте от бялото брашно, първоначално бъркайки, а след това доомесете тестото с ръце.
При необходимост добавете още съвсем малко брашно.
Готовото тесто оформете на топка и поставете в тензух.
Загрейте достатъчно вода в дълбока тенджера до телесна температура и поставете вътре тестото заедно с тензуха.
Първоначално тестото ще потъне на дъното, но постепенно ще изплува на повърхността. Това е знак, че тестото е втасало.
След това поръсете 2 супени лъжици бяло брашно на работния плот, прехвърлете върху него тестото и премесете за кратко, за да спре да лепне.
Набрашнете малка форма за печене (20 - 22 см) и поставете тестото в нея. Може да ползвате и йенска тенджера с подходящ размер.
Покрийте съда с кърпа и оставете пълнозърнестия хляб да втаса за 20 минути.
След това поръсете малко брашно с помощта на фина цедка и направете няколко разреза с остър нож или бръснарско ножче и сложете хляба да се пече в студена фурна, която включете да загрява на 200 °C.
След 20 минути намалете температурата на 180 °C и печете още 25 минути.
Получи се чудесен къпан хляб с хрупкава коричка и изключително мека вътрешност.
Добър апетит!