Начин на приготвяне
Бабините коледни курабийки за коледната трапеза.
В голяма купа се чукват 2 яйца и към тях се добавя 1 чаена чаша захар. Разбърква с телена бъркалка. След това се добавят содата и киселото мляко, като содата е предварително шупнала в млякото.
Отново се разбърква. След това постепенно започва да се добавя половината от брашното. Свинската мас се разтопява в микровълновата и се добавя в купата.
Когато вече е невъзможно да се бърка с бъркалката, се бърка с ръце. Добавя се олиото и като се меси енергично се добавя и останалата част от брашното. Меси се, докато тестото спре да лепне по ръцете.
В една малка купичка се слага малко захар, а в друга се разбива едно яйце. С помощта на набрашнени ръце се къса от тестото, оформя се топче, което се потапя само от горната страна в захар и яйце и с тази част се слага в предварително застлана с хартия за печене тава.
Така се процедира, докато тестото свърши. Накрая всяка курабийка се поръсва с малко смлени орехи. Курабийките се пекат в загрята на 160 градуса фурна за около 10-15 минути или докато придобият приятен златист загар.
Изключително вкусни, меки и ароматни курабийки, ухаещи на Коледа. Любима рецепта на баба! Да ви е сладко!