Начин на приготвяне
Пащърнакът се обелва и измива много добре.
Нарязва се на дребни парчета. Не се настъргва.
Главата целина се измина, обелва и нарязва на филийки.
Нарязаният пащърнак и целина се слагат в малка тенджера, заливат се със студена вода и се варят 30 мин. след завиране.
Морковите се обелват, измиват и нарязват на кръгчета.
Празът се почиства, измива и нарязва на едро.
Нарязаните моркови и праз се задушават на пара в тенджера с двойно дъно за готвене на пара или се слагат върху метален телен гевгир, който гевгир се слага върху тенджера, в която се сипва вода, за да се задушат зеленчуците.И по двата начина се задушат под капак.
Маслото се оставя на стайна температура, за да омекне, след което се слага в малка купа.
Прибавя се куркумата, брашното от чесън, солта и микса от пипер.
Маслото се разбърква много добре с подправките, за да се овкуси.
След като зеленчуците са сварени и задушени, се слагат в купа, в която ще се разбърква.
Зеленчуците се намачкват на пюре от пащърнак с лъжеца за пасиране на картофи.
Прибавя се овкусеното масло и се разбърква много добре пюре от пащърнак и целина.