Начин на приготвяне
В по-голяма купа с сипва хладка вода - 600 мл. В нея се размива маята. Оставя се да шупне.
В тава се пресява брашното. Прави се кладенче. В кладенчето се добавят солта и захарта, киселото мляко и олиото. Чукват се яйцата, като два от жълтъците се отделят в малка купичка за намазване на питката.
Замесва се меко тесто, като постепенно се взима от брашното. Оставя се в набрашнената тава. Завива се с кърпа и се оставя на топло да втаса.
Маслото се разтапя. Втасалото тесто за питка се премесва и се разделя на две равни части. Всяка от тях се разточва в правоъгълна форма. Намазва се с масло и се навива на руло. Подготвя се намазнена тава.
Рулата се нарязват на парчета около 4 сантиметра и се нареждат в тавата едно до друго.
Тавата отново се завива с кърпа и приготвената пита се оставя да почине 30 минути.
При отделените жълтъци се добавят 1 с.л. олио и капките оцет. Разбиват се.
Питката се намазва с тази смес и се поръсва със сусам и маково семе, като се семената се редуват.
Пече домашната питка се около 40 минути в загрята на 200 °C фурна.
Яхнията е готова, пухкавата питка за яхния също - натопете и нападайте.