Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пухкава питка за яхния

Пухкава питка за яхния

Виктория КонстантиноваВиктория Константинова
Мастър Шеф
5395k1k3k3
Пухкава питка за яхния
Снимка: Виктория Константинова
1 / 3
19/03/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"Яхнията е готова, питката за яхния също - натопете и нападайте."

Необходими Продукти

  • мая - 1 кубче
  • кисело мляко - 200 г
  • олио - 1/4 ч.ч.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - около 1 кг
  • масло - 125 г
  • яйца - 4 бр.
  • вода - 600 мл
  • оцет - 3 капки
  • сусам
  • маково семе
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В по-голяма купа с сипва хладка вода - 600 мл. В нея се размива маята. Оставя се да шупне.

В тава се пресява брашното. Прави се кладенче. В кладенчето се добавят солта и захарта, киселото мляко и олиото. Чукват се яйцата, като два от жълтъците се отделят в малка купичка за намазване на питката.

Замесва се меко тесто, като постепенно се взима от брашното. Оставя се в набрашнената тава. Завива се с кърпа и се оставя на топло да втаса.

Маслото се разтапя. Втасалото тесто за питка се премесва и се разделя на две равни части. Всяка от тях се разточва в правоъгълна форма. Намазва се с масло и се навива на руло. Подготвя се намазнена тава.

Рулата се нарязват на парчета около 4 сантиметра и се нареждат в тавата едно до друго.

Тавата отново се завива с кърпа и приготвената пита се оставя да почине 30 минути.

При отделените жълтъци се добавят 1 с.л. олио и капките оцет. Разбиват се.

Питката се намазва с тази смес и се поръсва със сусам и маково семе, като се семената се редуват.

Пече домашната питка се около 40 минути в загрята на 200 °C фурна.

Яхнията е готова, пухкавата питка за яхния също - натопете и нападайте.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: