Начин на приготвяне
Патладжаните се режат по дължина, осоляват се и се оставят да се отцедят за около 45 минути. След това се изплакват, издълбават се и се обръщат на кухненска ролка.
В дълбок тиган се загрява олиото. Добавят се нарязаните на ситно лук и чесън. Когато добият леко златист цвят, се добавя морков.
Каймата се размесва с малко вода, за да се разбие хубаво и да не стои на бучки. Добавя се в тигана към останалите продукти и се запържват, докато остане само на мазнина.
Добавя се вътрешността на патладжана, която е нарязана предварително на малки кубчета. След като се изпържат добре, се добавя доматеният сок/стерилизирани домати и подправките на вкус.
След готовност се пълнят патладжаните, поставят се парченца синьо сирене отгоре и се пекат на хартия за печене, в предварително загрята фурна на около 180-200 градуса.
След като се изпекат патладжаните с кайма, се слагат тънко нарязани парченца кашкавал или настърган кашкавал, и се запичат отново до желаният цвят.
Пълнен патладжан с кайма, синьо сирене и кашкавал по желание може да се гарнира и с чеснов сос.