Начин на приготвяне
Първо, активирайте маята с 2 с.л захар, малко топло мляко и брашно.
Отделете един жълтък с няколко капки мляко за намазване на козунаците.
Разбийте яйцата със захарта и останалите продукти без мазнината.
Пресейте брашното, поръсете щипка сол, изсипете сместа и започнете да месите, като добавяте маслото с олиото лъжица по лъжица - месите така, докато се усвои напълно.
Месите, докато получите меко и еластично тесто, оставяте да втаса, след което на намаслен плот разделяте тестото на две или три части. Зависи средни или големи искате да са пухкавите козунаци, всеки фитил леко разпъвате по дължина и слагате парченца локум.
Усуквате леко фитилите и сплитате на плитка, слагате в намазнени форми по дължина или в обли форми.
Покривате и оставяте да втасат козунаците с локум, след което намазвате, поръсвате с орехи, бадеми и захар.
Печете ароматен козунак с локум и бадеми в загрята фурна на 170°C до златисто.