Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Свинско месо»Гювеч»Задушен свински врат с кладница и лук

Задушен свински врат с кладница и лук

Задушен свински врат с кладница и лук
Снимка: Христо Славейков
1 / 2
29/05/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
210 мин.
Порции
6
"Оставяме задушен свински врат с кладница и лук да почине за 10-на минути, освен ако няма люде с обострен апетит в следствие на неустоимите аромати!"

Необходими Продукти

  • свински врат - до 1 кг
  • лук - 5 малки глави
  • арпаджик - 500 г
  • кладница - 250 г
  • печурка - 250г
  • моркови - 2 бр. големи
  • масло - 100 г
  • червен пипер - 2 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч. лъжичка
  • черен пипер - 10 бр. на зърна
  • сол
  • магданоз - 1 връзка
  • бира - 500 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязваме свинския врат на пържоли с дебелина около 2 см.

Запечатваме свинското с маслото на загрят тиган за по около 2 минути от всяка страна и го поръсваме със смлян чер пипер междувременно.

Редим свинското на дъното на глинен гювеч. Ако е останал маслен сос в тигана, го изсипваме и него вътре.

Измиваме и редим гъбите Кладница върху месото, без да ги режем. Върху тях нареждаме почистения и нарязан на едро лук. Добавяме почистения арпаджик, без да го режем.

Отгоре разпределяме нарязаните на едро шайби моркови и нарязаните на едро гъби Печурки.

Посоляваме, поръсваме с червения пипер, добавяме зърната черен пипер и нарязания магданоз /малко оставяме за свежа финална украса/.

Заливаме продуктите с бирата и леко разбъркваме горния слой продукти над гъбите Кладница.

Захлупваме гювеча с капака или ако е открит гювеч /като моя/, го завивате с фолио.

Печем във фурната на 220 °C около 2 часа и половина. Проверяваме месото и ако се е задушило добре, махаме капака, изваждаме свинските пържоли отгоре и ги запичаме леко за около още половин час!

Поръсваме със свеж магданоз и оставяме задушен свински врат с кладница и лук да почине за 10-на минути, освен ако няма люде с обострен апетит в следствие на неустоимите аромати!

Приятен апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христо Славейков
Христо Славейков
Питайте коректорите на сайта, които бяха коригирали моите л. на 500 л.!?! Но вече са го оправили на 500 мл., след като им писах!
30.05.2023 15:57