Начин на приготвяне
Хубаво измийте шкембето и езика и ги сварете в тенджера под налягане с няколко зърна бахар и дафинов лист.
Ако ги варите в обикновена тенджера, ще отнеме доста повече време.
Веднага след сваряването, още докато езикът е топъл, го обелете и почистете. Нарежете езика и шкембето на парчета.
Може предварително да ги приготвите в по-големи количества и да ги замразите.
В тиган загрейте 2 супени лъжици олио и добавете маслото. Пуснете първо нарязаните на полумесеци глави кромид лук да се позапържат и след като лукът стане златист, го прехвърлете с решетъчна лъжица и разпределете равномерно в предварително подготвените порционни чинии.
В същата мазнина запържете за няколко минути нарязаните на парчета език и шкембе и след това добавете бялото вино. Поръсете ги със сол и черен пипер на вкус и оставете още за няколко минути под капак.
Разпределете в чиниите, украсете със стрък свежа зелена салата и люти чушлета и сервирайте горещо.
Поднесете мезето с вино или бира.
Добър апетит и наздраве!
Задушеният свински език с шкембе в масло и лук е готов.