Начин на приготвяне
Тиквичките се измиват, нарязват се на четири и вътрешността им се маха с лъжичка.
Тиквените лодки се посоляват.
За плънката:
Задушават се в тиган с мазнина леко подсолените настъргани моркови и нарязан лук, към които в последствие се добавя каймичката.
След като каймата леко се запържи, се добавя ситно нарязаната вътрешност на тиквичките и се оставя за 5 минутки на котлона.
Овкусява се със сол, черен пипер и кимион по желание.
След това се добавя ориза и 300 мл затоплена вода.
След като водата изври, сместа се маха от котлона и с нея се пълнят тиквичките.
Печем тиквичките с кайма и ориз поне 30 мин в загрята на 200 градуса фурна.
Подходящо е ястието да се хапва с гъст таратор или само с кисело мляко. Може да се направи и чеснов сос към тиквичките с кайма и ориз на баба.