Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Милинки»Вкусни и пухкави милинки

Вкусни и пухкави милинки

ВалерияВалерия
Мастър Шеф
2283k5803k1
Вкусни и пухкави милинки
Снимка: Валерия
1 / 3с Видео
16/10/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Милинки на баба, които приготвяме всички и поколения обичаме за закуска"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • прясно мляко - 300 мл
  • прясна мая - 20 г
  • захар - 1 с.л.
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • хлeбна сода - 1/2 ч.л.
  • яйцa - 1 бр.
  • олио - 4 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • брашно - около 560 г
  • сирене - 250 г
  • За заливката
  • прясно мляко - 100 мл
  • краве масло - 125 г разтопено
  • брашно - 2 с.л.
  • яйце - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете малко прясното мляко и добавете в него захарта, маята и 2 с.л. брашно. Оставете да шупне.

В купа пресейте 550 г брашно и добавете солта.

Объркайте киселото мляко със содата. След това добавете яйцето и разбийте с вилица. Добавете олиото.

В купата с брашното изсипете шупналата мая и сместа с киселото мляко.

Замесете тесто. Получава се леко лепкаво. Добавете 1 или 2 с.л. брашно, но не повече. Намажете ръцете си с малко олио и доомесете. Оставете тестото покрито или в специална купа с капак да втаса. Трябва да удвои обема си.

Към втасалото тесто натрошете сиренето и размесете хубаво. От тестото оформете топки. Една е около 60-65 г. Ако ви лепне, си намажете ръцете с малко олио. Наредете топките в тава, покрита с хартия за печене, като оставите малко място между тях. Оставете за 10 минути, не повече.

Ред е на заливката. Млякото, разтопеното масло, яйцето и брашното се разбиват на ръка. С тази смес се заливат милинките.

Пекох тестените закуски на 180 °C около 40 минути. Но моята фурна е газова, преценете за вашата!

Споделено от: Вкусни рецепти с Валерия

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Благодаря за хубавата рацепта ,ще я пробвам.Оценка 10.
05.11.2023 17:00