Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Запеканки»Най-вкусната и лесна запеканка с кайма и зеленчуци

Най-вкусната и лесна запеканка с кайма и зеленчуци

Иван ПауновИван Паунов
Чирак
831k141
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
5
"Най-вкусната и лесна запеканка с кайма и зеленчуци си струва всяка хапка"

Необходими Продукти

  • тиквички - 2
  • патладжани - 1
  • чесън - 2 скилидки
  • лук - 1 Глава
  • домати - 2
  • сол
  • черен пипер
  • кайма - 500 г по избор
  • доматен сок - 300 мл
  • чубрица
  • краве масло - 100 г
  • брашно - 60 г
  • прясно мляко - 500 мл
  • кашкавал - 100 г
  • лимонов сок - от 1/2
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязваме си доматите, патладжана и тиквичките на кръгчета с диаметър от см и половина. Осоляваме тиквичките и патладжана и оставяме на страна, за да се махне водата от тях.

След това ги подсушаваме и ги нареждаме в тавичка едно до друго, правейки кръг. Отгоре ги овкусяваме с още малко сол и черен пипер.

Нарязваме си лука и чесъна на дребно и ги запържваме в дълбок съд. Прибавяме каймата и запържваме за още малко след това доматения сок. Овкусяваме със сол черен пипер и щипка захар.

Заливаме зеленчуците с каймата и печем в предварително загрята фурна, на 180 °C, за половин час. В малка тенджерка, си разтапяме маслото и добавяме брашното. След като се запържи, заливаме с прясното мляко и готвим до сгъстяването на Бешамел.

Премахваме от котлона и овкусяваме със сол, черен пипер и малко преди да изстискаме лимоновия сок, прибавяме настъргания кашкавал, който ще се разтопи в Бешамела.

Изваждаме тавичката със сочната запеканка от фурната след изтичането на 3-те минути и заливаме със соса.

Връщаме във фурната запеканката с кайма, превключваме само на горен реотан и печем до хубав червен цвят.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: