Начин на приготвяне
Лукът се нарязва на полумесеци, а празът - на половинки. Чесънът се наситнява.
В сгорещено олио се запържва лукът. Когато поомекне, се добавя празът. Запържва се за няколко минути при разбъркване. Поръсва се със сол и се готви още за кратко, докато омекне. Прибавя се накрая чесънът.
Сред още 1-2 минути се добавя брашното, разбърква се и при непрекъснато разбъркване се налива виното. След него се налива растителното мляко и се разбърква до сгъстяване.
След това се налива 1.5 ч.ч. гореща вода и се разтваря зеленчуковият бульон. Овкусява се с индийско орехче, черен пипер и при нужда още малко сол на вкус.
Прибавя се бобът и се разбърква добре. Изсипва се пармезанът и се разбърква до разтопяване.
Всичко се изсипва в тавичка. Отгоре се поръсва 1 слой галета и след това се полива на тънка струя зехтин. Запича се бобът в загрята на 180 °C фурна за 15-20 минути.
Сервира се боб с праз на фурна с препечен хляб.