Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и Бисквити»Курабийки»Най-вкусните коледни курабийки

Най-вкусните коледни курабийки

Най-вкусните коледни курабийки
Снимка: Теодора Мещерова
1 / 6
29/11/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
30 мин.
Порции
40
"Вкъщи ухае на Коледа и домашни курабийки. Да ви е вкусно!"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • свинска мас - 6 с.л.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • яйца - 2 бр.
  • орехи - 100 г
  • портокали - 1 бр. кората
  • ванилии - 2 бр.
  • захар - 1 ч.ч. плюс за поръсване
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • кисело мляко - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първата стъпка е да си приготвим тава с хартия за печене, намазана с олио.

В купа се чукват яйцата и се добавя захарта. Разбърква се добре с телена бъркалка. След това се добавя киселото мляко, в което предварително е угасена содата. Отново се разбърква.

Свинската мас се разтопява или в микровълновата, или на котлона в касерола. Както ви е по-удобно.

Към сместа с яйцата се добавя половината брашно, настърганата кора на портокала, без бялата част, защото тя горчи, и свинската мас. Разбърква се добре, добавят се ванилиите, олиото и останалата част от брашното.

Когато стане невъзможно да се бърка с тел или шпатула, се меси с ръце, като е желателно да използвате ръкавици, както направих аз, но не са задължителни.

След като тестото за коледните сладки е готово, от него започват да се късат топчета, като големината е по ваш избор. Овалват се в смес от захар и орехи и се подреждат в тавата с хартия за печене.

Пекат се най-вкусните коледни курабийки в загрята на 180°C фурна до зачервяване. При мен излязоха 40 бр., нп бройката зависи от това колко големи ги правите. Както е казал Мечо Пух - колкото повече, толкова повече.

Вкъщи ухае на Коледа и домашни курабийки. Да ви е вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Нашата баба Славейка ги правеше тези курабийки, само че тя разстилаше тестото на дебела около сантиметър и половина кора, намазване го с жълтък и го поръсваше само със захар песок (на кристали), след което го режеше с малка кръгла чашка. Така се получаваха различни формички, но винаги накрая имаше и топчета, които ставаха най-сладки, защото повторно ги ръсеше със захар. Орехи не слагаше, защото не виждаше добре и изпускаше черупчици вътре. Всички харесвахме тези корабийки на баба Славейка.
04.12.2023 02:26
9
2
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Орехите изпадаха след изпичането.Не бяха достатъчно ароматни и сладки за това количество брашно.Правила съм по-вкусни сладки,но и тези ще ги изядем?.
03.12.2023 18:08
2
1
Покажи всички подкоментари