Начин на приготвяне
Пресейте двата вида брашно в голяма купа и прибавете солта. Разбъркайте.
Затоплете водата и разтворете в нея маята и и меда.
Прибавете ги към брашното заедно с лъжица зехтин и разбъркайте добре.
Получава се гъсто и лепкаво тесто.
Покрийте купата с фолио и оставете да престои 15-20 минути.
След това с навлажнени ръце направете няколко разтягания и прегъвания на тестото.
Отново покрийте купата и изчакайте още 20 минути.
Повторете разтяганията отново и намажете тестото за фокача в малко зехтин. Този път оставете да втаса за 1.5 часа.
Покрийте тава с хартия за печене и я намажете със зехтин.
Прехвърлете тестото в тавата и го прегънете от всички краища, да се получи нещо като плик.
Обърнете тестото с прегъната част надолу и го разтеглете внимателно, за да заеме по голямата част от тавата, след което го покрийте с фолио и оставете да втаса за още 1 час.
Щом това време мине, поръсете фокачата със струйка зехтин и гарнирайте според вкуса ви.
Сложете фокача с брашно от спелта и лимец да се пече в загрята фурна на 230°С за 20-25 минути до готовност.