Начин на приготвяне
Първо, се приготвя сместа за плънката. За целта се настъргва тиквата на едро ренде. Прибавят се счуканите орехи, канелата и течната стевия.
Количеството на подсладителя е ориентировъчно и зависи от производителя - колко е сладка тиквата, и от предпочитанията. Плънката се разбърква и оставя настрани.
Взема се един лист от корите и се намазнява, отгоре се слага втори и също се намазнява. Разпределя се плънка и кората се завива на руло, а рулото на охлюв.
Първото навито парче се поставя в центъра на намазнена тава.
По същият начин се процедира с останалите кори, като рулата се навиват последователно около първото поставено в тавата.
Накрая рулцата се намазват с олио и тиквеникът се слага да се пече в загрята на 180 °C фурна за около 30 минути или до хубав загар.
Когато е готов, ако желаете да е по-сочен, може да се напръска с газирана вода и да се покрие с кърпа, за да се задуши страхотния тиквеник.
Когато изстине здравословен тиквеник със стевия, е готов за сервиране.