Къри с пиле Butter Chicken

MilenMilen
Новак
1214330
Къри с пиле Butter Chicken5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
100 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
160 мин.
Порции
4
"Невероятно вкусно пилешко, вдъхновено от индийската кухня. Ароматно, сочно и богато на вкусове."

Необходими Продукти

  • ЗА МАРИНАТА
  • джинджифил - 10 г настърган
  • чесън - 1 - 2 скилидки настъргани
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • куркума - 1 ч.л.
  • лимони - 1/2 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • кимион - 1/2 ч.л. млян
  • кориандър - 1/2 ч.л. млян
  • гарам масала - 1/2 ч.л.
  • пушен червен пипер - 1/2 ч.л. млян
  • сминдух - 1/2 ч.л. млян
  • олио - 2 с.л.
  • кисело мляко - 2 с.л. цедено
  • ЗА КЪРИТО
  • пилешко месо - 600 г от бут, без кожа
  • домати - 500 г
  • червен лук - 1 - 2 гл.
  • масло - 50 г
  • чесън - 5 - 6 ск.
  • джинджифил - 10 г
  • кашу - 50 г сурово
  • магданоз - дръжки
  • дафинов лист - 2 бр.
  • кардамон - 3 шушулки
  • канела - 1/2 пръчка
  • карамфил - 1 - 2 бр.
  • люти чушки - 1 бр.
  • готварска сметана - 2 с.л.
  • сминдух - 1/2 ч.л. млян
  • червен пипер - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилешко месо от бут без кожа се нарязва на едри парчета. Маринова се за 20 минути с лимон, настърган джинджифил, настърган чесън, червен пипер, куркума, сол. След 20 мин. добавяме към марината по 1/2 ч.л. млян кимион, млян кориандър, гарам масала, лют червен пипер, млян сминдух, 2 с.л. олио, 2 с.л. цедено кисело мляко.

Мариноваме още 20 минути. Маринованото пиле се запържва в масло почти до готовност /може и с парчета с кост, които са изпечени на дървени въглища/.

Изваждаме пилето и в същия съд добавяме 2 дафинови листа, 3 шушулки кардамон, половин пръчка канела, 1-2 карамфилчета, 400 г домати, 1-2 глави червен лук, дръжки магданоз /или кориандър/, 50 г сурово кашу, 4-5 скилидки чесън, 10 г джинджифил, 1 люта чушка.

Задушаваме за 10 мин., наливаме вода и задушаваме за още 30 мин. Оставяме соса да изстине, махаме дафиновите листа и канелата и пасираме, после през фина метална цедка се прецежда с помощта на лъжица.

В тиган добавяме масло, червен пипер малко нарязан на ситно джинджифил и запържваме за минута, добавяме нашето къри, 1/2 ч.л. смлян сминдух, пилето и задушаваме под капак за 10 мин. 1-2 минути преди края може да се дабави в соса и 1-2 лъжици сметана за готвене.

Сервираме къри с пиле Butter Chicken с варен ориз Басмати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка: