Начин на приготвяне
Пилешко месо от бут без кожа се нарязва на едри парчета. Маринова се за 20 минути с лимон, настърган джинджифил, настърган чесън, червен пипер, куркума, сол. След 20 мин. добавяме към марината по 1/2 ч.л. млян кимион, млян кориандър, гарам масала, лют червен пипер, млян сминдух, 2 с.л. олио, 2 с.л. цедено кисело мляко.
Мариноваме още 20 минути. Маринованото пиле се запържва в масло почти до готовност /може и с парчета с кост, които са изпечени на дървени въглища/.
Изваждаме пилето и в същия съд добавяме 2 дафинови листа, 3 шушулки кардамон, половин пръчка канела, 1-2 карамфилчета, 400 г домати, 1-2 глави червен лук, дръжки магданоз /или кориандър/, 50 г сурово кашу, 4-5 скилидки чесън, 10 г джинджифил, 1 люта чушка.
Задушаваме за 10 мин., наливаме вода и задушаваме за още 30 мин. Оставяме соса да изстине, махаме дафиновите листа и канелата и пасираме, после през фина метална цедка се прецежда с помощта на лъжица.
В тиган добавяме масло, червен пипер малко нарязан на ситно джинджифил и запържваме за минута, добавяме нашето къри, 1/2 ч.л. смлян сминдух, пилето и задушаваме под капак за 10 мин. 1-2 минути преди края може да се дабави в соса и 1-2 лъжици сметана за готвене.
Сервираме къри с пиле Butter Chicken с варен ориз Басмати.