Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Козунак»Лесен и чудесен козунак

Лесен и чудесен козунак

ЛюдмилаЛюдмила
Иноватор
5846k1k5
Лесен и чудесен козунак
Снимка: Людмила
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"Авторска рецепта, без голяма хамалогия и отличен резултат! Много пъти сме казвали, че харесваме рецепти от типа бързо, лесно, вкусно. За козунак също си направихме такава рецепта. И повярвайте, до сега никога не ни е подвела."

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г, за баници
  • яйца - 2 бр. и 1 малко, S, за намазване отгоре
  • захар - 150 г ситна
  • прясно мляко - 220 мл
  • олио 75 мл + 2 супени лъжици стопена мас вътре в тестото
  • прясна мая - 21 г
  • ванилия - 0.2 г
  • лимонова захар - 10 г
  • лимонов сок - от малък лимон
  • захар - 2 - 3 с.л. + 10 г ванилова захар за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Много пъти съм казвала, че харесвам рецепти от типа бързо лесно, вкусно. За козунак също си направих такава рецепта. И повярвайте, до сега никога не ме е подвела.

Как приготвям лесен и чудесен козунак аз?

В дълбока купа сипвам двата вида брашно, не го сея, добавям захарта, ванилия и другите сухи аромати и с лъжица започвам да бъркам тази суха смес, обръщам многократно с лъжицата и така се вкарва въздух в брашното.

След това чуквам вътре двете яйца, добавям сока от лимон. Затоплям прясното мляко и в него натрошавам маята, разбърквам да се разтопи, сипвам я към сместа, без да я активирам.

Добавям и маста, започвам да смесвам съставките отново с лъжица, бъркам енергично, оформя се тесто на топка. Меко е и съвсем леко лепне. Не се добавя повече брашно.

Завивам с прозрачно фолио и оставям да втаса докато увеличи веднъж обема си. След това го вадя от купата и започвам да вкарвам олиото. Разстилам и сгъвам, меся.

Така, докато поеме мазнината. На три пъти, докато вкарвам олиото, тупам тестото по 50 пъти в плота, като това е съвсем леко, само повдигам и пускам тестото.

Поставям го отново в купата и завивам с фолиото, оставям да втаса до удвояване на обема. Когато това стане, вадя на плота и съвсем нежно, без да премесвам го деля на две.

Издърпвам и осуквам, като с едната ръка въртя фитила на едната страна, а с другата ръка на другата. След това оплитам двата фитила и навивам.

Поставям в тавичка с диаметър 24 см върху хартия за печене и оставям завито с фолио да се надигне малко. Мажа с яйцето, разбито с малко олио, ръся със захар обилно.

Слагам във фурната без вентилатор на 170 градуса и пека 45 мин., като завивам с алуминиево фолио, когато леко отгоре хване загар.

10 мин преди края на печенето махам фолиото. Да се получи хубав златист загар. Аз лично предпочитам добре изпечена коричка.

Има и конци, които личат, без да е разчупен козунакът.

Това е моята авторска рецепта за великденски сладкиш. Без голяма хамалогия и с прекрасен резултат за вашата великденска трапеза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: