Начин на приготвяне
Почистете и измийте всички зеленчуци. Накъсайте карфиола на розички, морковите нарежете на кръгчета, а целина и тиквата - на кубчета. Камбите се нарязват на резени. Царевицата нарежете на парченца с дължина около 4 см. Обелете чесъна.
Част от листата и стръковете целина нарежете на ситно. Нарежете и ябълките, а лютите чушлета оставете цели. Така приготвените зеленчуци /без целината/, чесъна и зърната черен пипер сложете в подходящ голям съд.
Посипете със солта и захарта и разбъркайте. Похлупете с капак и оставете зарзавата да престои така 10-12 часа. Излейте отделилия се сок в емайлирана тенджера, прибавете оцета и черния пипер. Кипнете сместа и я оставете да изстине.
На дъното на 3-литрови буркани поставете дюлеви или вишневи листа. Започнете да редите зеленчуците, като на всеки 2-3 пръста ръсите със ситно нарязаната целина и слагате по 2-3 скилидки чесън. Завършете с чесън.
Отгоре поставете дюлеви листа и направете венче от листа и стръкове целина. Налейте студения сок и сложете капачки. Приберете туршията на хладно място.