Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сиропирани Сладкиши»Шоколатопита - гръцки сиропиран сладкиш

Шоколатопита - гръцки сиропиран сладкиш

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7358k2k12k5
Шоколатопита - гръцки сиропиран сладкиш
Снимка: Сия Рибагина
1 / 4
13/05/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Шоколатопита - гръцки сиропиран сладкиш, сочен и сладък, както никой друг"

Необходими Продукти

  • За сладкиша
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 250 г
  • ванилия - 1 бр.
  • масло - 115 г разтопено (не горещо)
  • прясно мляко - 240 мл
  • брашно - 270 г
  • бакпулвер - 20 г
  • какао - 40 г (качествено)
  • праскови - 10 половинки от компот
  • За глазурата
  • сметана - 300 мл течна сладкарска
  • натурален шоколад - 300 г
  • сироп - 200 мл (от компота)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти трябва да със стайна температура.

Изцедете добре плодовете праскови от компота, хубаво е да ги подсушите внимателно с домакинска хартия.

Пресейте брашното, какаото и бакпулвера в купа, разбъркайте.

В друга купа разбийте яйцата със захарта до пухкава крем смес, добавете ванилия, разтопеното масло и сипете млякото.

Разбъркайте до еднородна смес и постепенно на етапи добавете сухите съставки (брашното, какао, бакпулвер), като постоянно бъркате до поемане и получаване на гладка кексова смес без бучки.

Намажете тавичка за печене с малко масло и поръсете с какао, аз предпочетох да сложа хартия за печене, като целта ми беше по-лесно изваждане от формата, но сиропираният сладкиш е толкова сочен, че и хартията не помогна.

Изсипете сместа в тавичката и отгоре подредете половинките праскови. Печете на 180 °C за около 45 мин или до „суха клечка”.

При готовност извадете от фурната и охладете за час шоко сладкиша.

Сложете сметаната и сиропа от компота в касерола, разбъркайте и затоплете на котлона, като внимавайте да не кипне. Махнете от котлона и добавете начупения шоколад. Оставете за няколко минути да се разтопи шоколадът и започнете да бъркате до получаване на гладка шоколадова смес.

Нарежете гръцкия сладкиш на парчета, с клечка надупчете парчетата, така че при заливане с глазурата тя да поеме и във вътрешността на десерта.

Излейте шоколадовата глазура още докато е топла и оставете Шоколатопита да се охлади за 2 часа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: