Начин на приготвяне
Не знам вече от кога му се каня на този маймунски хляб и ето, че му дойде времето! Не го измислих много добре, по отношение на точното място на различните топчета, можеше да се получи по-красив, но пък на вкус е невероятен! Както и този аромат на масло и подправки е вълшебен!
Ето моята рецепта. 500 грама бяло брашно и 100 грама пълнозърнесто смесих с чаена лъжица сол.
Разтворих 20 грама свежа мая в 350 мл топло прясно мляко.
Чукнах едно яйце на стайна температура направо в брашното, след това добавих и прясното мляко с маята и 50 мл олио.
Разбърква се с лъжица добре и се покрива с фолио да втаса до удвояване на обема! Когато това стане с малко бяло брашно се премесва.
Покривам отново тестото с фолио и оставям за половин час да се отпусне, както се казва, след което късам малки късчета и ги потапям в разтопено масло, а след това в лютеница, в билки и подправки, в семена.
Подреждам хляба в съд от огнеупорно стъкло, който съм намазала обилно с меко масло. По принцип в повечето рецепти този хляб се подрежда в кексова форма, но аз реших да не е в нея.
Подреденият хляб захлупих с капака и останах за последно втасване. Сложих в студена фурна и включих на 200 градуса, като не махнах капака. Пекох, докато хлябът изпълни съда и на този етап отворих, за да запека до красива и апетитна коричка.
Това е. Изключително мекичък и много вкусен маймунски хляб с подправки. Отива в графа любими!