Начин на приготвяне
Пъстървите се почистват от вътрешностите и люспите и се измиват под течаща студена вода.
С помощта на остър нож се правят прорези по кожата.
Поръсват се със сол и черен пипер отвън, отвътре и в прорезите. Поливат се със сока от половин лимон и се оставят на хладно за 30 минути.
Оризът се измива и отцежда от водата.
Зеленчуците се почистват (лук, морков, тиквичка) и нарязват на дребно, като тиквичката, ако е по-млада, не се бели. Задушават се в тиган с мазнина и щипка сол до омекване, добавя се отцеденият ориз от водата и след минутка-две и горещият зеленчуков бульон. Оставя се още няколко минути, докато оризът поеме течността, и се прехвърля в тавичка.
Върху ориза се слагат пъстървите, а скилидките чесън се белят и нарязват на тънко и се разпределят в прорезите на кожата и в коремчетата на рибите.
Целите клонки магданоз се пъхат в коремчетата на пъстървите. Останалия половин лимон се нарязва на тънки резенчета и се пъхват няколко резенчета в коремчетата, а останалите се слагат върху апетитните пъстърви.
Накрая пъстървите се поливат с тънка струя олио или зехтин и тавата се завива с лист алуминиево фолио.
Пече се дъгова пъстърва с ориз и тиквички в средата на умерена фурна (180 °C) до готовност на печената пъстърва - около 30-40 минути.
В края на печенето махнете фолиото, за да получат рибките апетитен сребрист загар.
Добър апетит!
Ако тази рецепта ви харесва, опитайте и тези рецепти за пъстърва на скара и пъстърва на тиган.