Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Патешко месо»Патешко магре»Патешко магре със сос от смокини и пюре от моркови

Патешко магре със сос от смокини и пюре от моркови

редакция:
Denis BiserovDenis Biserov
Новак
1212631
Патешко магре със сос от смокини и пюре от моркови
Снимка: Denis Biserov
3 / 4с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
1
"Това е моят вариант за патешко магре и много се надявам, да ви хареса"

Необходими Продукти

  • мащерка - 5 г
  • кардамон - 5 - 10 семенца
  • масло - 30 г
  • мед - 2 с.л.
  • червено вино - 200 мл
  • мляко - 150 мл
  • сол
  • моркови - 300 г
  • портокал - 1 бр.
  • смокини - 1 - 2 бр.
  • патешки гърди - 300 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започваме с пюрето, като си обелваме морковите и ги нарязваме на едри шайби, и ги слагаме в тенджера наполовина пълна с вода, добавяме стръкче мащерка, сол и малко портокалова кора и ги оставяме да се варят 40-50 мин до готовност. Когато се сварят, ги отцеждаме от водата и ги слагаме в блендера, добавяме млякото, маслото и малко портокалов сок и ги блендираме, докато не стане гладко морковено пюре, оставяме да си почине и започваме със соса.

Взимаме една касерола или тенджера и наливаме вътре виното, след това смукваме кардамона и изваждаме семките и ги слагаме при виното, след това добавяме меда, един стрък мащерка и настъргваме малко кора от портокал и слагаме тенджерата на котлона, на средна температура за около 15 мин без да завира. Сега си подготвяме смокините, като ги нарязваме на по-едри полумесеци и когато изтекат 15 мин ги добавяме към соса.

Оставяме соса да поври още 15 мин със смокините вече на по-висока температура, може и да завира. Когато изтече времето, прецеждаме в купа с помощта на цедка и леко притискаме с лъжица смокините, за да може да ги изцедим максимално, количеството сос, което трябва да е останало трябва да е около 50 мл. Сега го оставяме да си почине и започваме с патицата.

Вземаме магрето, което преди това трябва да е стояло в хладилника, иначе мазнината ще се е разтопила и ще е трудно да я нарежем, обърнете го с мазнината нагоре и направете разрези през около 1 см, като режете само мазнината, без да стигате до месото, след това го завъртете и направете същото, трябва да стане на ромбчета. Сега го посолете и го сложете в студен тиган на средна температура от страната на мазнината за около 2-3 мин трябва да стане златисто, също така то ще пуска много мазнина и е добре да я отцедите поне 2 пъти, за да не се изпържи, а да се запече, завъртете го и от другите страни за по 30 секунди за да се запечата и да запази соковете си вътре.

След това го сложете в тава и го пуснете във загрята фурна на 180 градуса за между 3 и 6 мин, според зависи дали го обичате средно или добре изпечено. Сега го изкарайте от фурната и го оставете да си почине на хартия за 1-2 мин и готово.

За поднасяне може да използвате въображението си, или да погледнете снимките или видеото, което съм оставил.

Да ви е сладко :)

Виж също какво представлява патешкото магре или опитай и това патешко магре с боровинки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Поздравления за рецептата! Много добра!
23.09.2024 10:44
1
1
1
Покажи всички подкоментари