Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Уникално зеле с патешко на фурна

Уникално зеле с патешко на фурна

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7508k2k5
Уникално зеле с патешко на фурна
Снимка: Сия Рибагина
1 / 4с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
100 мин.
Порции
6
"Невероятно вкусно ястие зеле с патешките маншони се получава. С тази скромна част от патицата можем да сготвим чудеса!"

Необходими Продукти

  • зеле - 1, 5 кг
  • патешки маншони - 800 г
  • лютеница - 200 г
  • вода - 200 мл
  • олио - 80 мл
  • бульон - 300 мл патешки/пилешки
  • дафинов лист - 2 бр.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л. или на вкус
  • черен пипер - 1 ч.л или на вкус
  • за поръсване
  • чесън - 2 скилидки /по желание
  • магданоз - няколко стръка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и почистете зелката. Нарежете на парчета и сложете в по голяма тава.

В купа сложете лютеницата, може да ползвате и смлени домати или пюре, но с лютеница е по вкусно.

Сипете вода, аз ползвах бурканчето от лютеницата и с водата обрах остатъка останал по стените на буркана.

Добавете олио и подправките, разбъркайте до еднородна смес и изсипете в тавата върху месото и зелето. Хубаво с чисти ръце втрийте сместа в патешките маншони, така че да ги овкусите.

Сипете бульона, покрийте тавата с алуминиево фолио или ако имате към нея капак и печете в загрята фурна на 180°C за около час и половина до готовност.

Ако е необходимо по време на печенето, долейте още малко вода или бульон, при мен не беше необходимо, зелето пуска достатъчно течност и се свива.

Може предварително да сварите патешките маншони, като така ще ползвате бульона от варенето и ще намалите значително времето за готвене, аз ползвах вече отделен бульон, който замразявам и ползвам, когато ми потрябва.

Накрая може да махнете капака или фолиото малко преди готовност, за да запечете патешкото със зеле отгоре.

Извадете от фурната и поръсете със ситно нарязан чесън и магданоз.

Чесъна може да сложете в тавата преди печене, аз не обичам вкуса на печен чесън, предпочитам го свеж, затова го слагам след изпичане и още докато е горещо, поръсвам отгоре, разбърквам леко и така пуска страхотен аромат.

Вкусни моменти:

Невероятно вкусно ястие се получава с патешките маншони. С тази скромна част от патицата можем да сготвим чудеса! Едно пакетче патешки маншони, както вече съм писала струва около 5-6 лв., но прави вкус за милиони! Може да се приготвят на супа или печени с ориз, прясно и кисело зеле, картофи и какво ли не.

А сварени и отцедени от бульона.. ах този апетитен бульон, придава наистина запомнящ се вкус! Тази рецепта е съвсем проста и бюджетна, всеки, който иска, може да надгражда с още продукти или подправки, но за да бъде вкусно, не е необходимо да прелива от излишни съставки.

В предишна рецепта съм обяснила че патешките маншони са горната част от крилата на патицата, продават ги замразени в опаковки от 800 г и вътре са около 10-12 бр. Има ги във всички големи супермаркети в замразените витрини.

Вижте също и правилните подправки за патешко месо, както и какви са полезните действия на патешката мас.

Източник: Блогът на Сия Рибагина

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
От То.
Готвя и то доста вкусно, но за семейството си. Аз съм зает човек с престижна работа и положение и нямам време да чета глупости. От време на време поглеждам заглавия за идея за по-бързо и вкусно ястие. Но Вие явно сте безработна и само с това се занимавате, а заглавията се набиват на очи. С такова заглавие ястието няма да стане по-вкусно. Относно чесъна - на Вас може да е вкусен, но просто не сте патили от непоносимост и алергия към него!
Относно четенето - чета много и то научна и смислена литература. Едва ли сте прочели повече книги и научни материали от мен. Така че не продавайте краставици на стар краставичар.
Не е нужно каквото забъркате да го снимате и навирате на хората в очите. В крайна сметка има прекалено много готварски предавания!
30.09.2024 10:32
1
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Г-жо, защо почти всички Ваши рецепти кръщавате с името "уникално"? Знаете ли значението на тази дума? Ами просто напишете "Вкусно", "различно" и т.н. Рецептата Ви може да е вкусна, но в нея няма нищо уникално. Освен това почти на всяко ястие слагате чесън, който не е любим на много хора.
27.09.2024 08:36
1
1
Покажи всички подкоментари