Начин на приготвяне
Измийте и почистете зелката. Нарежете на парчета и сложете в по голяма тава.
В купа сложете лютеницата, може да ползвате и смлени домати или пюре, но с лютеница е по вкусно.
Сипете вода, аз ползвах бурканчето от лютеницата и с водата обрах остатъка останал по стените на буркана.
Добавете олио и подправките, разбъркайте до еднородна смес и изсипете в тавата върху месото и зелето. Хубаво с чисти ръце втрийте сместа в патешките маншони, така че да ги овкусите.
Сипете бульона, покрийте тавата с алуминиево фолио или ако имате към нея капак и печете в загрята фурна на 180°C за около час и половина до готовност.
Ако е необходимо по време на печенето, долейте още малко вода или бульон, при мен не беше необходимо, зелето пуска достатъчно течност и се свива.
Може предварително да сварите патешките маншони, като така ще ползвате бульона от варенето и ще намалите значително времето за готвене, аз ползвах вече отделен бульон, който замразявам и ползвам, когато ми потрябва.
Накрая може да махнете капака или фолиото малко преди готовност, за да запечете патешкото със зеле отгоре.
Извадете от фурната и поръсете със ситно нарязан чесън и магданоз.
Чесъна може да сложете в тавата преди печене, аз не обичам вкуса на печен чесън, предпочитам го свеж, затова го слагам след изпичане и още докато е горещо, поръсвам отгоре, разбърквам леко и така пуска страхотен аромат.
Вкусни моменти:
Невероятно вкусно ястие се получава с патешките маншони. С тази скромна част от патицата можем да сготвим чудеса! Едно пакетче патешки маншони, както вече съм писала струва около 5-6 лв., но прави вкус за милиони! Може да се приготвят на супа или печени с ориз, прясно и кисело зеле, картофи и какво ли не.
А сварени и отцедени от бульона.. ах този апетитен бульон, придава наистина запомнящ се вкус! Тази рецепта е съвсем проста и бюджетна, всеки, който иска, може да надгражда с още продукти или подправки, но за да бъде вкусно, не е необходимо да прелива от излишни съставки.
В предишна рецепта съм обяснила че патешките маншони са горната част от крилата на патицата, продават ги замразени в опаковки от 800 г и вътре са около 10-12 бр. Има ги във всички големи супермаркети в замразените витрини.
Вижте също и правилните подправки за патешко месо, както и какви са полезните действия на патешката мас.
Източник: Блогът на Сия Рибагина
Коментари
Готвя и то доста вкусно, но за семейството си. Аз съм зает човек с престижна работа и положение и нямам време да чета глупости. От време на време поглеждам заглавия за идея за по-бързо и вкусно ястие. Но Вие явно сте безработна и само с това се занимавате, а заглавията се набиват на очи. С такова заглавие ястието няма да стане по-вкусно. Относно чесъна - на Вас може да е вкусен, но просто не сте патили от непоносимост и алергия към него!
Относно четенето - чета много и то научна и смислена литература. Едва ли сте прочели повече книги и научни материали от мен. Така че не продавайте краставици на стар краставичар.
Не е нужно каквото забъркате да го снимате и навирате на хората в очите. В крайна сметка има прекалено много готварски предавания!