Начин на приготвяне
Започваме с почистването на рибата, което слагаме настрани като е готова.
Обелваме скилидките чесън и ги нарязваме на шайби, както и домата. Лимона го режем на две половинки.
Продължаваме с овкусяването на рибата, като за целта върху дъска или чиния поръсваме от солта, както и микса от подправки. Изстискваме и лимона, като ако попаднат семки, ги премахваме.
Подсушаваме хубаво, вече измитата риба и я поставяме върху подправките. Овъргалваме я хубаво от двете и страни.
Започваме да пълним рибата, като първо слагаме шайбите чесън, 3-4 резенчета домат, 2-3 стръка розмарин и още малко чесън най-отгоре. С останалите подправки намазваме по вътрешността на рибата.
Слагаме малко зехтин в рибата, както и поръсваме с още малко от подправките вътре в нея, както и по кожата и.
Поставяме рибата в намазнена тавичка и сме готови за фурната.
Покриваме тавичката с алуминиево фолио и печем лаврака в предварително загрята фурна на 200 градуса.
След около 30 минути махаме фолиото и връщаме тавата във фурната, за да хване приятен загар на коричката. След още 15-20 минути рибата е готова.
Вижте също кои най-подходящите гарнитури за риба и научете защо е добре да хапвате лаврак по-често.