Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Пухкав тутманик с шунка и шафран

Пухкав тутманик с шунка и шафран

редакция:
Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Мастър Шеф
2161k7446
Пухкав тутманик с шунка и шафран
Снимка: Албена Атанасова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Пухкав тутманик с шунка и шафран - ароматен, вкусен и мек като памук."

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • суха мая - 11 г (1 пакетче)
  • прясно мляко - 200 мл
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • яйца - 2 бр.
  • олио - 50 мл
  • масло - 100 г
  • шунка - 150 г
  • сирене - 100 г
  • шафран - 0.3 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пухкав тутманик с шунка и шафран - ароматен, вкусен и мек като памук.

В малка купа смесете маята, захарта и половината от затопленото мляко. Разбъркайте добре и оставете за 10-15 минути, докато маята шупне.

В голяма купа сложете брашното и солта. Направете кладенче в средата и добавете шупналата мая, останалото мляко, едното яйце, олиото и разтворения шафран. Замесете меко тесто, като постепенно добавяте брашно, ако е необходимо. Месете около 5-7 минути.

Поставете тестото в намаслена купа, покрийте с кърпа и го оставете да втаса на топло място за около 1 час или докато удвои обема си.

Разделете тестото на 3-4 топки. Всяка топка разточете на тънка кора. Намажете кората с разтопено масло, поръсете с кубчета шунка и натрошено сирене. Навийте на руло и оформете охлюв. Повторете с останалите кори и ги подредете в намаслена тава.

Оставете оформения тутманик да втаса още 20-30 минути в тавата.

Разбийте второто яйце и намажете тутманика. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 35-40 минути, докато стане златист и ароматен.

Оставете тутманика със сирене леко да изстине, нарежете го и сервирайте с айрян или кисело мляко.

Добър апетит!

Вижте още вкусни идеи за употреба на шафран, а пък ако обичате тестените закуски, опитайте непременно нашите рецепти за добруджанки и милинки със сирене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: