Начин на приготвяне
Пухкав тутманик с шунка и шафран - ароматен, вкусен и мек като памук.
В малка купа смесете маята, захарта и половината от затопленото мляко. Разбъркайте добре и оставете за 10-15 минути, докато маята шупне.
В голяма купа сложете брашното и солта. Направете кладенче в средата и добавете шупналата мая, останалото мляко, едното яйце, олиото и разтворения шафран. Замесете меко тесто, като постепенно добавяте брашно, ако е необходимо. Месете около 5-7 минути.
Поставете тестото в намаслена купа, покрийте с кърпа и го оставете да втаса на топло място за около 1 час или докато удвои обема си.
Разделете тестото на 3-4 топки. Всяка топка разточете на тънка кора. Намажете кората с разтопено масло, поръсете с кубчета шунка и натрошено сирене. Навийте на руло и оформете охлюв. Повторете с останалите кори и ги подредете в намаслена тава.
Оставете оформения тутманик да втаса още 20-30 минути в тавата.
Разбийте второто яйце и намажете тутманика. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 35-40 минути, докато стане златист и ароматен.
Оставете тутманика със сирене леко да изстине, нарежете го и сервирайте с айрян или кисело мляко.
Добър апетит!
Вижте още вкусни идеи за употреба на шафран, а пък ако обичате тестените закуски, опитайте непременно нашите рецепти за добруджанки и милинки със сирене.