Начин на приготвяне
Загрявате мазнината в дълбок тиган или тенджера. В загрятата мазнина задушете измитият, изчистен и нарязан на дребно лук, докато омекне.
Добавяте нарязаните на дребно половината домати и каймата, черният пипер и чубрицата, както и една чаена лъжица сол. Може да ползвате кайма, каквато имате под ръка, но най-вкусната мусака става с кайма смес – 50% свинско и 50 % телешко месо.
След като водата от доматите изври, добавяте червения пипер. Измивате, почиствате, обелвате и нарязвате на дребни кубчета картофите и ги прибавяте към месото.
Намазнявате тавичка, на дъното на която поставяте другата половина от доматите и върху тях изсипвате сместа за мусака.
Добавяте една непълна чаена чаша гореща вода и поставяте в предварително загрята на 200 °C фурна. Печете, докато водата изври, а картофите станат златисти.
Заливката за мусака става лесно и много бързо. Разбърквате киселото мляко и яйцата, след което при постоянно бъркане добавяте и брашното, до получаване на гладка смес. Накрая добавяте и настъргания на дребно кашкавал. Заливате мусаката и печете, докато порозовее.
Мусака с картофи и кайма в ресторантски стил е готова за сервиране и изяждане.
Вижте още вкусни предложения за мусаката без месо, както и кои са най-подходящите подправки за мусака.
Коментари