Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Мусака с картофи и кайма в ресторантски стил

Мусака с картофи и кайма в ресторантски стил

редакция:
The Fire LionThe Fire Lion
Новак
3725949
Мусака с картофи и кайма в ресторантски стил
Снимка: The Fire Lion
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"Мусака с картофи и кайма в ресторантски стил е готова за сервиране и изяждане."

Необходими Продукти

  • кайма - 500 г
  • картофи - 1 кг
  • лук - 2 бр.
  • домати - 2 бр.
  • кисело мляко - 400 г
  • яйца - 2 бр.
  • кашкавал - 100 г
  • брашно - 5 с.л.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • чубрица - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрявате мазнината в дълбок тиган или тенджера. В загрятата мазнина задушете измитият, изчистен и нарязан на дребно лук, докато омекне.

Добавяте нарязаните на дребно половината домати и каймата, черният пипер и чубрицата, както и една чаена лъжица сол. Може да ползвате кайма, каквато имате под ръка, но най-вкусната мусака става с кайма смес – 50% свинско и 50 % телешко месо.

След като водата от доматите изври, добавяте червения пипер. Измивате, почиствате, обелвате и нарязвате на дребни кубчета картофите и ги прибавяте към месото.

Намазнявате тавичка, на дъното на която поставяте другата половина от доматите и върху тях изсипвате сместа за мусака.

Добавяте една непълна чаена чаша гореща вода и поставяте в предварително загрята на 200 °C фурна. Печете, докато водата изври, а картофите станат златисти.

Заливката за мусака става лесно и много бързо. Разбърквате киселото мляко и яйцата, след което при постоянно бъркане добавяте и брашното, до получаване на гладка смес. Накрая добавяте и настъргания на дребно кашкавал. Заливате мусаката и печете, докато порозовее.

Мусака с картофи и кайма в ресторантски стил е готова за сервиране и изяждане.

Вижте още вкусни предложения за мусаката без месо, както и кои са най-подходящите подправки за мусака.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христо Славейков
Христо Славейков
Хубава рецепта, само дето брашното ми дойде малко в повече и сложих само 3 лъжици!
01.01.2025 21:26