Орехови кремки

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Орехови кремки
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
10
"Тези орехови кремки сбъдват желания - приготвяте ги и едно ваше желание ще се превърне в действителност"

Необходими Продукти

  • Тесто
  • брашно - 480 до 500 г тип 500
  • семола - 50 г (фин пшеничен грис)
  • мая - 20 г прясна
  • вода - 180 мл
  • прясно мляко - 50 мл. + 1 с.л.
  • яйца - 2 бр. +1 жълтък
  • олио - 4 с.л. + за намазняване на ръцете и плота
  • захар - 70 г
  • сол - 1 щипка
  • Крем
  • прясно мляко - 500 мл
  • яйца - 2 бр.
  • жълтъци - 2 бр.
  • брашно - 50 г
  • захар - 100 г
  • кора от лимон - 3 ивици, само бялата част
  • ванилия - 1 прахче, 2 г
  • Още
  • орехи - 100 г
  • захар - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, пригответе крема, като загреете млякото с цитрусовите корички. Точно преди да заври, намалете огъня и добавете ванилията и захарта. Бъркайте, докато се разтопи.

Разбийте яйцата и жълтъците с брашното и малко от топлото мляко (не трябва да е много вряло).

Сипете тази смес при останалото мляко на котлона и бъркайте с телена бъркалка на слаб/умерен огън до сгъстяване. Отстранете лимоновите корички.

Прехвърлете сладкарския крем в друг съд и покрийте със стреч фолио, което да залепне за горния слой крем, за да не се образува коричка. Оставете да изстива, докато приготвяте тестото за кремките.

Разтворете маята във леко затоплените вода и мляко. Към тях сипете леко разбитите яйца със захарта, олиото, гриса и брашното с щипка сол.

Омесете тестото в планетарен миксер или подходящ кухненски робот. Времето за месене с робот е 6 минути, доста е, но това е така заради спецификата на тестото и силната му хидратация. На ръка измесването ще е по-трудно, защото лепне и е доста меко.

Ако е нужно, добавете малко брашно и още една лъжица олио, но не прекалявайте.

Оставете тестото да втасва в намазнена купа, затворена херметически. След половин час отворете купата и сгънете тестото четири пъти (от края към средата). Отново покрийте и оставете за още 30 мин.

След като е готово, подгответе си и финалната част от плънката - орехите.

Сложете ядките в блендер заедно със захарта и блендирайте на средни обороти, не трябва парченцата да са прекалено ситни.

От готовото тесто късайте топчета, всяко да е с големина, колкото побира шепата ви. Оставете ги да починат още 10 минути, защото от силно развития глутен може тестото да е станало твърде еластично и трудно за оформяне.

После разточвайте топчетата и във всяка разточена коричка слагайте от крема и поръсвайте от ядките със захар. Заделете от тях за поръсване накрая.

Завивайте на руло и после го издърпвайте като фитил. Слагайте два по два фитила един върху друг на кръст и после ги сплитайте един с друг. Така оформените кифлички слагайте в тава покрита с хартия за печене на разстояние една от друга.

При оформянето и разточването мажете ръцете си и плота с олио, за да не лепне тестото.

Оставете кремките да втасат отново за около 30 минути.

Намажете ги с разбит жълтък с лъжица мляко. Поръсете обилно със остатъка от смлените орехи.

Печете орехови кремки на 180 °C до златист загар - около 25 минути.

Вижте как и колко време да печете кифлички, както и как да докарате формата на кифлички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: