Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова торта»Шоколадова торта с орехи и сироп

Шоколадова торта с орехи и сироп

Вероника МихайловаВероника Михайлова
Иноватор
2442k5023
Шоколадова торта с орехи и сироп
Снимка: Вероника Михайлова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
14
"Кой би отказал домашна шоколадова торта - не бъдете от тези хора!"

Необходими Продукти

  • За блата
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 150 мл
  • олио - 50 мл
  • брашно - 130 г
  • бакпулвер - 10 г
  • какао на прах - 50 г
  • ванилия - 2 бр. прахчета
  • За крема
  • прясно мляко - 1 л
  • жълтъци - 4 бр.
  • какао - 3 с.л.
  • брашно - 5 с.л.
  • захар - 150 г
  • черен шоколад - 80 г
  • орехи - 80 г смлени
  • За сиропа
  • вода - 200мл
  • захар - 140 г
  • За глазура
  • шоколад черен - 50 г
  • прясно мляко - 50 мл
  • масло - 40 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете да приготвяте блата за тортата. Яйцата разбийте с миксер до побеляване и прибавете захарта. След това добавете олиото. Пресейте сухите съставки - брашното с бакпулвера, какаото и ванилията.

При добавянето на сухите съставки разбърквайте в едно посока с шпатула.

Изсипете сместа в тава, застлана предварително с хартия за печене.

Печете в загрята фурна на 180° за 50 минути или до проверка със суха клечка в средата.

След като е готов, извадете блата от тавата, за да се охлади напълно. Изстиналия шоколадов блат разрежете на 3 части.

Още докато печете блата, започнете да приготвяте крема за тортата. Размийте брашното в малко хладка вода да стане на кашичка. Отделно разбийте и жълтъците. Млякото сипете в тенджерка и сложете на котлона, докато заври.

Към млякото добавете захарта, какаото на прах, черния шоколад, разбитите жълтъци, половината смлени орехи и накрая брашняната каша. Намалете степента на котлона и с непрекъснато енергично бъркане разбъркайте добре всички съставки, докато се хомогенизира кремът.

Сиропа направете, като смесите водата и захарта в тенджера и ги разбърквайте на котлона, докато се разтвори захарта.

Глазурата пригответе, като в тенджерка смесите млякото, маслото и шоколада и също разбъркайте, докато се смесят. Оставете настрани.

Започнете да сглабяте шоко тортата, като в поднос сложите единия блат, залейте с няколко лъжици сироп, после нанесете равномерно от крема.

Поръсете с част от останалите смлени орехи върху крема. След това повторете същото и с другите два блата. Най-отгоре нанесете останалия крем, а върху него - глазурата.

По желание за украса поръсете със смлени орехи.

Приберете готовата шоколадова торта с орехи и сироп в хладилника за една нощ.

Да ви е сладко!

Вижте още как най-лесно да изрежете блатове за торта, както и как да залеем правилно шоколад върху торта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: