Начин на приготвяне
Подправете свинското със сол и черен пипер. В голям тиган или тенджера загрейте зехтина и запържете месото до златисто. Извадете го от тигана и го оставете настрана.
В същия съд добавете още малко мазнина, ако е необходимо, и задушете лука и чесъна до омекване. След това добавете праза и гответе още няколко минути, докато омекне.
Върнете свинското в съда, добавете червения пипер и разбъркайте добре. Налейте бялото вино и оставете да се готви 3-4 минути, за да се изпари алкохолът.
Добавете накиснатия шафран заедно с течността, в която е киснал. Намалете огъня и налейте сметаната. Разбъркайте добре и оставете ястието да къкри на слаб огън около 20-25 минути, докато месото стане крехко, а сосът се сгъсти.
Опитайте на вкус свинското с праз и добавете сол или черен пипер, ако е необходимо. Поръсете с пресен магданоз, ако ви харесва.
Поднесете свинското с праз и шафран с гарнитура от ориз, вкусно картофено пюре или хляб. Това ястие е чудесно за топло семейно хапване!
Приятен апетит!