Начин на приготвяне
За рецептата за веган тутманик най-напред чиата се накисва в 50 мл за 10 мин. като периодично се разбърква.
Бялото лимецово брашно се слага в купа, в която ще се разбърква, прибавя се хималайската сол и се разбърква много добре, като в средата се прави кладенче.
Ферментиралият ядков деликатес от лешници, кашу и кокос се разрежда с 1/2 ч.л. вода и се разбърква много добре. Прибавя се содата и се разбърква, за да се загаси, като шупне, след което се изсипва в кладенчето на брашното.
Прибавя се предварително натрошеното домашното бадемово сирене, накисната чия и олиото. Разбърква се много добре до получаване на хомогенна смес.
Сместа за здравословния тутманик се изсипва в тава, която предварително е намазана с олио 3 с.л.
Пече се 60 мин. на 180 градуса в предварително загрята фурна.
Не пропускайте да изпробвате също икономичен постен тутманик и лимецов тутманик с кашкавал и сирене.