Начин на приготвяне
Брашното се смесва със солта и нарязаното на парченца масло. Реже се с нож до образуване на трохи. Водата се смесва с оцета и по малко се добавя към сместа с брашното.
Замесва се тесто и се разделя на две неравни части, като едната трябва да е три пъти по-голяма от другата. Правят се две кори, като се разточват между два слоя фолио за свежо съхранение.
Оставя се в хладилника за 1 час. По-голямата кора се разточва на кръг с диаметър около 32 сантиметра и се слага в тава с диаметър 25-26 сантиметра. Краищата на тестото се загъват към центъра.
По-малката кора се разточва на правоъгълник и се нарязва на ленти с дебелина половин сантиметър. Прави се дълга плитка, която се намазва с яйце от едната страна и по този начин се залепва за ръба на тавата.
Тестото се оставя за 15 минути във фризера. В това време се загрява фурната до 175 градуса. Тавата се вади и на дъното се слага парче хартия за печене, а отгоре се изсипват зърната боб. Пече се 30 минути.
Зърната боб и хартията се махат, тестото и плитката се намазват с разбито яйце и се пекат още 15 минути. Вади се и се оставя да изстине. Чесънът се обелва. Сварява се за 5 минути във вряща солена вода.
Отцежда се и се запържва до златисто в зехтина. Добавя се чаша вода и оцетът и сместа кипи 15 минути на бавен огън до омекването на чесъна. Добавя се мащерката, захарта и сместа се готви още 5 минути. На дъното на тавата с тестото се слага настърганият кашкавал. Покрива се със спанака.
Отгоре се слага чесънът заедно с течността от варенето. Приготвя се заливка от останалите яйца, които се смесват със сметаната и с тази смес се залива паят. Пече се 40 минути на 170 градуса. Сервира се охладен.