Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Солен пай»Грузински пай с чесън и спанак

Грузински пай с чесън и спанак

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k27
Грузински пай с чесън и спанак2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
115 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 600 г
  • сол - 1 ч.л.
  • масло - 225 г
  • вода - 100 мл
  • оцет - 2 с.л.
  • за плънката
  • чесън - 3 глави
  • яйца - 5 бр.
  • спанак - 100 г
  • кашкавал - 150 г настърган
  • вода - 200 мл
  • оцет - 1/2 ч.л.
  • кафява захар - 2 с.л.
  • мащерка - 1 с.л. суха
  • зехтин - 4 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • сметана - 300 г
  • за печенето
  • боб - 2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се смесва със солта и нарязаното на парченца масло. Реже се с нож до образуване на трохи. Водата се смесва с оцета и по малко се добавя към сместа с брашното.

Замесва се тесто и се разделя на две неравни части, като едната трябва да е три пъти по-голяма от другата. Правят се две кори, като се разточват между два слоя фолио за свежо съхранение.

Оставя се в хладилника за 1 час. По-голямата кора се разточва на кръг с диаметър около 32 сантиметра и се слага в тава с диаметър 25-26 сантиметра. Краищата на тестото се загъват към центъра.

По-малката кора се разточва на правоъгълник и се нарязва на ленти с дебелина половин сантиметър. Прави се дълга плитка, която се намазва с яйце от едната страна и по този начин се залепва за ръба на тавата.

Тестото се оставя за 15 минути във фризера. В това време се загрява фурната до 175 градуса. Тавата се вади и на дъното се слага парче хартия за печене, а отгоре се изсипват зърната боб. Пече се 30 минути.

Зърната боб и хартията се махат, тестото и плитката се намазват с разбито яйце и се пекат още 15 минути. Вади се и се оставя да изстине. Чесънът се обелва. Сварява се за 5 минути във вряща солена вода.

Отцежда се и се запържва до златисто в зехтина. Добавя се чаша вода и оцетът и сместа кипи 15 минути на бавен огън до омекването на чесъна. Добавя се мащерката, захарта и сместа се готви още 5 минути. На дъното на тавата с тестото се слага настърганият кашкавал. Покрива се със спанака.

Отгоре се слага чесънът заедно с течността от варенето. Приготвя се заливка от останалите яйца, които се смесват със сметаната и с тази смес се залива паят. Пече се 40 минути на 170 градуса. Сервира се охладен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
43
30
20
10
Дай твоята оценка: