Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Солен пай»Френски отворен пай с пресен лук и босилек

Френски отворен пай с пресен лук и босилек

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k27
Френски отворен пай с пресен лук и босилек1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 200 г
  • масло - 50 г
  • яйца - 1 бр.
  • вода - 50 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • за плънката
  • извара - 300 г
  • кашкавал - 200 г
  • сметана - 200 мл течна
  • яйца - 2 бр.
  • сол - 1 щипка
  • лук - 1 връзка пресен
  • копър - 1 връзка
  • босилек - 10 стръка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се смесва с нарязаното студено масло, реже се, докато не стане на трохи. Добавя се яйцето, солта и студената вода. Замесва се тесто, прави се на топка и се оставя в хладилника за 30 минути.

Пресният лук се нарязва на ситно. Копърът и босилекът се режат на ситно. Лукът се смесва с копъра и босилека, попарва се с вряла вода и се оставя в гевгир, за да се отцеди.

Изварата се смесва с попарените копър, босилек и пресен лук. Кашкавалът се настъргва. Две трети от настъргания кашкавал се добавят в плънката. Сметаната се смесва с яйцата и солта и се добавя към плънката. Тестото се разточва.

На дъното на тава, постлана с хартия за печене, се слага тестото така, че да се оформят стенички. Излива се плънката и отгоре се поръсва с останалия кашкавал. Пече се 45 минути на 180 градуса. Сервира се топъл или студен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: