Доматен сос в буркани

ЕфросияЕфросия
Джедай
938
4k
10
13k
01/10/2010
"Използвайте изобилието от свежи домати, за да сложите няколко буркана доматен сос за зимата!"
Приготвяне30 мин.
Готвене80 мин.
Общо110 мин.
Порции3-4 буркана
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо34 809
  • Преглеждания за месеца560
  • Преглеждания за седмицата406
  • Рейтинг4.3 от 5

Необходими Съставки

  • домати - 3 кг здрави, добре узрели
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • лук - 1 главичка
  • олио - 60 мл
  • босилек - пресен + др. подправки на вкус
  • сол - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бурканите се стерилизират във вряща вода и се обръщат върху чиста кърпа. Бланширайте 2 кг домати във вряща солена вода. Отцедете ги и изчакайте да изстинат, след което ги обелете и ги разрежете на две. Извадете семките и ги оставете да се отцедят.

Обелете чесъна и лука, счукайте чесъна и накълцайте лука на ситно, след което ги запържете в тиган със сгорещено олио. Прибавете останалия килограм домати, нарязани на четвъртинки, както и подправките.

Оставете сместа да ври на огъня за 25-30 минути.

Извадете подправките и прецедете соса. Прибавете сол, разбъркайте и оставете да изстива. Разпределете половинките домати в бурканите, прибавете по няколко листенца свеж босилек и долейте със соса, който трябва да покрива доматите.

Бурканите се затварят и се стерилизират 45 минути.

Бамбукова дъска с борд 28 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова дъска с борд 28 см
11.99 лв.
Виж ››

Висококачествена бамбукова дъска за рязане и сервиране. Удобна и практичка, дъската за рязане не абсорбира миризмите от продуктите, обработвани върху нея. Поддържа се лесно. и може да се използва за поднасяне на ордьоври или разядки. Изработена от 100% бамбук.

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар