Начин на приготвяне
Нарежете патладжаните, поръсете ги със сол и ги оставете да се отцедят. Междувременно сипете лещата в бульона и заедно с дафиновия лист кипнете и варете 20 минути. Отцедете я.
Загрейте 1 с.л. от зехтина и запържете лука и чесъна. Прибавете лещатата, гъбите, нахута, доматите, доматеното пюре, подправките и водата.
Кипнете и намалете огъня, задушете за 10 минути. Загрейте фурната на 180 градуса. Загрейте оставащия зехтин и изпържете патладжаните.
Овкусете сместа с лещата със сол и черен пипер. В тава за печене сложете ред патладжани, отгоре сипете от зеленчуковата смес и продължете да редувате така до изчерпване на продуктите.
Разбийте киселото мляко с яйцата, сол и черен пипер и залейте мусаката. Поръсете с настърганото сирене и запечете за 45 минути. Поръсете с магданоз и сервирайте.