Начин на приготвяне
Стръковете праз и картофите се пускат във вряща подсолена вода. Празът се вади след 3 минути. Картофите се сваряват до омекване, охлаждат се, обелват се и се режат на кубчета.
Рибата треска се задушава в малко вода заедно с мащерката и дафиновия лист. Рибата се вади с решетъчна лъжица, отцежда се и се накъсва на малки парчета. Добавя се нарязаният на ситно чесън, картофите, зехтинът, сметаната и солта и сместа се оставя за 15 минути в хладилника.
Тестото се разточва на два правоъгълника и единият се слага в тава. Оставя се в хладилника. Тестото се пече 4 минути на 200 градуса и се вади, за да се охлади. Върху фолио се слага нарязаният на едро праз, така че да образува правоъгълник.
От сместа с рибата треска се прави правоъгълник, овалва се в пармезан и се слага върху праза. Оставя за се за 30 минути в хладилника и след това внимателно се премества от фолиото върху тестото. Плънката се покрива с останалото тесто, краищата се защипват, паят се намазва с разбито яйце и в средата се прави дупка. Пече се 90 минути на 160 градуса.
Приготвя се сос, като лукът се нарязва на ситно, доматите се подсушават от олиото, в което са били, и се нарязват на ситно. Кората на лимона се настъргва, сокът се изцежда. Кората и сокът се добавят към доматите и лука, добавя се нарязаният на ситно босилек, зехтинът и солта. Сместа се пасира, оставя се за 1 час. Паят се сервира топъл, като се полива със соса.