Начин на приготвяне
Оризът се накисва във вода за един час, а после се отцежда от нея. В тенджерка се слага малко мазнина и в нея се задушава накълцаният лук.
Щом той стане прозрачен, се слага и оризът. Прибавят се подправките и малко вода, след което се разбърква. Щом оризът поомекне, добавете нарязания на парчета бахур и разбъркайте отново.
Дръжте ястието на огъня още 4-5 минути, след което отстранете. С така приготвената плънка свийте сарми.
На дъното на дълбока тенджера сложете няколко лозови листа. Отгоре наредете сармите и капнете малко масло.
Притиснете с огнеупорна чиния и налейте към 3-4 ч.ч. вода. Варете сармите на слаб огън. След около 50 минути би трябвало вече да са готови.