Содени питки

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Содени питки1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
12-15 бр.
"Ароматът на тези содени питки ни връща назад към най-хубавите спомени от детството!"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 броя
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • оцет - 1 ч.л.
  • сода - 1 ч.л. бикарбонат
  • брашно - колкото поеме (около 350 г)
  • сол - на вкус
  • сусам - може и мак или друга подправка за поръсване
  • сирене
  • масло
  • яйца - 1 жълтък за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се смесват яйцата и киселото мляко, в което предварително сме угасили содата с оцета. Разбъркваме добре, добавяме пресятото брашно заедно със солта. Замесваме меко тесто.

Разделяме го на топки и оформяме с помощта на мазнина или брашно.

Слагаме топките в намаслена и набрашнена тава.

В центъра на всяка питка поставяме по малка бучка сирене и масло като я притискаме с палец навътре и я покриваме с тесто.

Намазваме содените питки с жълтък и поръсваме със сусам или маково семе. Пекат се до порозовяване в предварително загрята на 190 градуса фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
514
43
33
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Жана Белева
Жана Белева
Стават прекрасни !
18.12.2015 19:18
maria
maria
рецептата е много хубава,току що я пробвах,само дето поема повече брашно,за да не е лепкаво тестото.стават много вкусни питките!
07.09.2014 13:14
Димчо
Димчо
И оцет и кисело мляко, сигурни ли сте че снимката отговаря на рецептата???
26.01.2014 01:04
7
4