Содени питки

EfrosiaEfrosia
Джедай
938
4k
10
14k
09/11/2010
"Ароматът на тези содени питки ни връща назад към най-хубавите спомени от детството!"
Приготвяне30 мин.
Готвене25 мин.
Общо55 мин.
Порции12-15 бр.
Сготви+1 точка
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо55 492
  • Преглеждания за месеца174
  • Преглеждания за седмицата81
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4.4 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • яйца - 3 броя
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • оцет - 1 ч.л.
  • сода - 1 ч.л. бикарбонат
  • брашно - колкото поеме (около 350 г)
  • сол - на вкус
  • сусам - може и мак или друга подправка за поръсване
  • сирене
  • масло
  • яйца - 1 жълтък за намазване
* мерки и количества
Содена Питка

Начин на приготвяне

В купа се смесват яйцата и киселото мляко, в което предварително сме угасили содата с оцета. Разбъркваме добре, добавяме пресятото брашно заедно със солта. Замесваме меко тесто.

Разделяме го на топки и оформяме с помощта на мазнина или брашно.

Слагаме топките в намаслена и набрашнена тава.

В центъра на всяка питка поставяме по малка бучка сирене и масло като я притискаме с палец навътре и я покриваме с тесто.

Намазваме содените питки с жълтък и поръсваме със сусам или маково семе. Пекат се до порозовяване в предварително загрята на 190 градуса фурна.

Професионален нож за хляб
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Професионален нож за хляб
24.60 лв.
Виж ››

Когато се храните, ще ви е по-сладко с перфектно нарязани филийки хляб, а такива ще имате с професионалния нож за хляб. Той е подходящ за рязане на тестени изделия и продукти с хлъзгава повърхност като цитруси, домати, чушки и други. Професионалният нож за хляб е пръв помощник в кухнята!

Рейтинг

5 14
4 3
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Жана Белева
Жана Белева
18.12.2015 19:18
Стават прекрасни !
0
0
maria
maria
07.09.2014 13:14
рецептата е много хубава,току що я пробвах,само дето поема повече брашно,за да не е лепкаво тестото.стават много вкусни питките!
0
0
Димчо
Димчо
26.01.2014 01:04
И оцет и кисело мляко, сигурни ли сте че снимката отговаря на рецептата???
7
4