Леща яхния

редакция:
EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Тази рецепта е класическата българска рецепта за леща яхния - приготвя се бързо, лесно и е много вкусна!"

Необходими Продукти

  • леща - 400 г
  • лук - 1 глава
  • доматено пюре - 1 ч.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • чесън - 5 скилидки
  • моркови - 1 брой, настърган
  • червен пипер
  • чубрица
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лещата, заедно с моркова и чесъна се сварява до омекване в около 1, 5-2 л вода, след което се посолява. Прибавят се клончета чубрица, а след като лещата се свари добре, чубрицата се отстранява.

Прави се запръжка от нарязания на тънки полумесеци лук и брашното, добавя се доматеното пюре, а след това и червеният пипер.

Запръжката се темперира с част от лещения бульон и се прибавя към ястието.

Виж също защо лещата е толкова полезна или опитай и нашите рецепти за супа от леща.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Видео към рецептата

Рейтинг

4.5
563
421
311
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#228855
Потребител#228855
Божествена!
03.09.2019 16:59
1
uzi
uzi
Преди да сготвя лещата я накисвам няколко часа във вода
13.07.2018 10:48
5
К К
К К
Страхотно е приготвена! Браво!
17.05.2016 21:19
5
Ivo
Ivo
Аз при варенето на лещата прибавям една глава чесън необелена но много добре измита. Дава много приятен вкус.
27.04.2016 19:03
1
Радомира Михайлова
Радомира Михайлова
Аз винаги съм я правила по същия начин, с изключение на това, че лука го варя и запръжката ми е без него :)
26.01.2016 22:35
6
Люси
Люси
Беше много вкусна, благодаря. варих я около 40 минути, но според мен си зависи от лещата.
09.12.2015 12:03
1
1
Покажи всички подкоментари
stefan
stefan
29.11.2015 15:53
1
Ивелина
Ивелина
Правила съм тази рецепта вече няколко пъти и винаги става чудесна, благодаря!
04.01.2015 19:35
1
1
стефан
стефан
до Симо:
ами аз варя доста поне час иначе си е твърдичка!
21.01.2014 22:15
2
1
мими
мими
Ако добавите накрая и малко кимион , ще стане супер!
29.11.2013 19:09
6
2
Дани
Дани
Искрени благодарности за рецептата.Аз съм начинаеща в готвенето,но благодарение на вас лещата ми се получи отлично.Да сте жива и здрава.Поздрави от мен :)
25.11.2013 15:38
6
1
Величка Иванова
Величка Иванова
Много хубава стана! Благодаря Би!
30.09.2013 11:50
1
Elena Todorova
Elena Todorova
Рецептата е супер, приготвя се лесно и е лека засищаща храна. Само мога да отбележа, че ако сложите и една две картофи ще стане супер и доста се сгъстява.
29.07.2013 13:15
3
Никита Бенямин
Никита Бенямин
Благодаря за хубавата рецепта.

Преди 5 години за последен път ядох леща яхния,баща ми я беше направил малко преди да почине на 93 год. Днес направих" Леща яхния" по вашата рецепта и много ми хареса. Продължавайте да измисляте такива хубави рецепти!
26.05.2013 13:56
4
Вальо
Вальо
Ми лещата увира бързо, то си й личи. Пробвай с лъжичка и виж дали е омекнала. Зависи от вида леща, колко време трябва да се вари.
27.10.2012 13:51
2
1
Симо
Симо
А колко време трябва да се вари , някой можели да каже ?
27.10.2012 12:57
Ваня
Ваня
Пише колко вода се слага ... 1.5-2л вода!
02.10.2012 21:04
2
tedi
tedi
току што я направих,и вода сложих1,5-стана муцкааааа:)
13.09.2012 13:33
Bilqna
Bilqna
Няма по лесно за готвене от лещата
08.05.2012 16:42
Мимито
Мимито
1,5-2л. Вода. Пише ама трябва да се и чете ;))))
13.03.2012 17:12