Начин на приготвяне
Нарязваме на ситно лука и го запържваме в тиган с олио. Измиваме много добре ориза и го добавяме към лука.
Запържваме докато ориза стане прозрачен и доливаме 300 мл гореща вода.
Посоляваме и посипваме с копъра. Готвим, като бъркаме от време на време, докато водата се поеме от ориза. Оставяме да изстине.
Взимаме листата един по един, поставяме ги с лъскавата страна надолу в машинката.
Слагаме от плънката, внимателно притискаме и завиваме с машинка стегнати сармички. Редим ги плътно една до друга в тенджера, на дъното на която сме сипали олио и подредили няколко лозови листа.
Поливаме сармите с лимонов сок и топла вода, да покрие сармите. Похлупваме с една чиния и варим на среден огън докато водата изври.
Изчакваме да изстинат и тогава вадим от тенджерата.
Коментари