Начин на приготвяне
В дълбока купа сипваме захарта, 2 с.л. брашно и маята, заливаме със загрятото прясно мляко и оставяве покрито за 10 мин.
Прибавяме олиото, едното цяло яйце плюс единия белтък, солта и разбъркваме.
Започваме да прибавяме брашното лъжица по лъжица, когато стане трудно за бъркане го изсипваме върху напрашнен плот и месим до меко и еластично тесто.
Омесеното тесто покриваме с кърпа и държим на топло да втаса за 30 мин., докато удвои обема си.
Разделяме тестото на топки, които разточваме на правоъгълни кори и мажем с размекнатото масло.
Всяка кора навиваме на стегнато руло, което разрязваме на парчета с дължина около 3 см.
Редим парчетата с разреза нагоре, в тава покрита с хартия за печене.
Отново оставяме на топло да втаса за 40 мин.
Намазваме с разбития жълтък и поръсваме със семената.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 мин.
Консумира се с добри колеги!
Коментари